вторник, 2 ноември 2010 г.

СМЕХЪТ Е СЕРИОЗНО НЕЩО


СМЕХЪТ Е СЕРИОЗНО НЕЩО

Смехът лекува депресията без антидепресанти.Смехът е най-силното лекарство против страха Хуморотерапията е възникнала в САЩ, а сега се развива бързо и в Европа. В нея се разграничават три направления.

- Първото направление се нарича класическа смехотерапия. На индивидуални и групови занимания се разказват смешни истории , анекдоти, в това число от собствения живот. Изследвания проведени в САЩ показват, че такава терапия може да изкара човек от депресия, без използване на антидепресанти.

- Второто направление се нарича "медицинска клоунада", създадено пак в Америка 80-те години. Наи-често "медицинските клоуни" работят в детските медицински учреждения.

-Третото направление - "йога на смеха" е създадено от д-р Мадан Катария от Бомбай, Индия. Основна задача - хората да се научат да се смеят леко и естествено и да изразят своите емоции чрез смях.

В последните години се обръща внимание на възможността на смеходиагностиката - метод позволяващ с помоща на анализ на смеха да се научи много за подсъзнанието на човек, за личността му, да се разрешат вътрешните конфликти.

Както се оказва , смехът е много сериозно нещо :)))/Zvetanka Shahanska/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...