четвъртък, 18 август 2011 г.

МЕД ОТ ЗЕЛЕНИ ШИШАРКИ


/snimka Zvetanka Shahanska/

МЕД ОТ ЗЕЛЕНИ ШИШАРКИ

Много хубав, ароматен, екологичен и вкусен мед става по тази рецепта. Мед всъщност е условно казано, защото тук пчели не участват. Това не значи, че не е полезен. Може би е по-точно - сладко. Но си е популярно като МЕД ОТ ЗЕЛЕНИ ШИШАРКИ. Дори по пътя за Пампорово, на различни места продават мед от какво ли не. И там има от този шишарков мед.

Необходими продукти

-1/2 торба зелени шишарки - 1 кг./ берат се, когато излязат ЗЕЛЕНИТЕ, млади шишарки /около май-юни/. Да не вземете да се мъчите с големите, кафяви шишарки - няма да стане:) Предупредих ви!!! После да няма -ах, ох, не става. Вгледайте се добре, че са малки и зелени...
-Захар. Около 1 кг на литър течност/това ще обясня по нататък:)/
-3 малки лъжички лимонена киселина

Приготвяне

В една голяма тенджера се слагат шишарките и се налива вода - до три пръста над тях трябва да стига. Оставят се да си се варят 2 часа на котлона, на степен 3/може и 2/ . Внимание- водата става жълто червеникава. Изваждаме шишарките/ горките не знаят къде се намират от толкова варене:)/ Течността се прецежда през двоен тензух. Поставя се да ври и се слага захарта - на 1 л.течност - 800гр. захар, за 3 литра-2кг и 400гр. Вари се до сгъстяване, гъстотата да е като на мед. Около 1 час/може и по-малко/, зависи от количеството. Малко преди края, добавяме лимонената киселина. По време на варенето - получената пяна се отделя с решетеста лъжица. Това е. Същото може да се направи и с млади борови връхчета, вместо зелени шишарки.

Може да ви изглежда малко по-така, но си струва усилието. Правила съм го и цяла зима никой не се закашля дори. Много полезен срещу настинки и стабилизира имунната система. Това си е микс от витамини и полезни вещества. Много е еко и за малки деца пък си е направо елексир. И за възрастни също. Изпробвано:)/текст, рецепта и снимка Zvetanka Shahanska/

5 коментара:

  1. Да, Нинче, и полезен, и вкусен и лесно става:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Мисля, че и от кафявите става мед, но трябва да се счукат. Варят се докато се обезцветят, пак със захар, но трябва количество и голям казан :)

    ОтговорИзтриване
  3. Емо, това е интересно, което пишеш. Не съм го пробвала:)

    ОтговорИзтриване
  4. Боров мед, да - аз помня вкуса му от детството още:)

    ОтговорИзтриване
  5. Има запомнящ се вкус, не може да се забрави:)))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...