сряда, 3 август 2011 г.

ХРАНА ЗА АНГЕЛИ


/снимка Zvetanka Shahanska/

ХРАНА ЗА АНГЕЛИ

Когато опиташ диня, вече знаеш
с какво се хранят ангелите!
/Марк Твен/


Днес е Световният ден на динята!
Има и такъв ден!Той се празнува
на 3 август всяка година, най-вече
в Съединените щати. Днес там се
състезават като се замерват
с дини и по надплюване със семки:))))

Инфо

Динята съдържа над 92% вода, не
съдържа холестерол и е важен източник
на витамини А и С, фибри, калии и амино
киселини.


Шейк от диня и пъпеш

1 ч.чаша кубчета лед
1 ч.чаша диня, нарязана на кубчета
1 ч.чаша пъпеш, нарязан на кубчета
1 ч.л. мед
Начин на приготвяне: Натрошете
леда в блендер.
Добавете плодовете и разбийте още 1 минута,
до получаването на хомогенна смес.
Накрая добавете меда и разбийте за
няколко секунди.
Наздраве! Нека си хапнем до насита от
този така полезен и вкусен плод!
/снимка и текст Zvetanka Shahanska/

Интересно
- В Китай семките от диня се продават печени и
с подправки, подобно на слънчогледовите.
- В Западна Африка се изстискват за масло или
се използват за приготвянето на супа и други ястия.
- Кората на динята също може да се яде и понякога
се използва подобно на зеленчук.
- В Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова.
При пържене кората се обелва и се готви със зехтин,
чесън, люти чушки, лук, захар и ром.
- Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия./Уикипедия/

2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...